Почетна Технологија ЕYA Social Hackathon во Будимпешта

ЕYA Social Hackathon во Будимпешта

СПОДЕЛИ

Traditional Craft and Virtual Reality – ”Crafty” wins the EYA Social Hackathon in Budapest настан кој го замисли секој студент во Будимпешта.

Минатиот викенд, 40 студенти од трите водечки универзитети во Будимпешта работеа заедно во шест тимови за развој на дигитални решенија за поддршка и унапредување на занаетчиството. Од 22-24 февруари, 2018 година European Youth Award  за прв пат беше домаќин vo Унгарскиот главен град на Универзитетот за уметност и дизајн Мохо-Наѓ (MOME). Ученици од три различни дисциплини – дизајн, општествени науки и бизнис администрација – се разменуваа во своите знаења и таленти и се развија
паметни дигитални решенија под темата “Занаетчиски рај – Како мобилната технологија и дигиталните алатки може да помогнат во работата на занаетчијата и да промовираат квалификувани изработки во време на недостаток денес? “.
Седумчлено жири составено од врвни експерти како унгарскиот старт ап инвеститор Џеерги Симо, една од водечките компании за виртуелна реалност (VR) во Кина Ребека Лиу и маркетинг Директорот на Мајкрософт Унгарија, Јудит Грос, беше импресиониран од креативноста и ангажманот од учесниците на Hackathon. Сите проекти се истакнуваа поради нивната извонредна зрелост за помалку од два дена на развој.

Следниот EYA социјален хакатон ќе се одржи во Салцбург од 5-7 април 2018 година.

ЕYA Social Hackathon

loading...