Почетна Претприемништво Како да привлечам инвеститор?

Како да привлечам инвеститор?

СПОДЕЛИ

Успешно убедување на инвеститор да го финансира вашето стартување не е лесно. Иако некои неодамнешни настани во светот на стартување ги отстранија бариерите за обезбедување на финансирање, сепак останува точно дека новите бизниси често се соочуваат со значителни тешкотии при обидот да регрутираат инвеститори. Во исто време, успехот на Airbnb, Facebook, Google, Twitters и Uber на светот (и безброј други брзорастечки компании) јасно покажува дека прибирањето финансиски средства во никој случај не е невозможно.

Пред да дознаете и примените различни методи за регрутирање на инвеститори за вашата нова компанија, бидете сигурни дека ги разбирате следниве клучни идеи.

инвеститор

Прво, има огромна работа што мора да се направи пред да почнете да размислувате за начините за успешно да ги заинтересирате инвеститорите за вашиот почеток (особено кога вашата цел е да привлече инвестиции од извори надвор од семејството, пријателите и колегите). Меѓу другите активности, мора да ја дефинирате и истражите специфичната монетабилна болка на клиентот на која вашиот бизнис ќе обезбеди решение, да ја одреди големината и единствената побарувачка (и) на пазарната ниша во која ќе работите, тестирате и потврдите вашата идеја за производот, и изградете минимум одржлив производ (MVP).

Второ, мора да развиете солидно разбирање за конкретната економија вклучена во водењето на стартувањето.
Во најмала рака, ова бара разбирање на влезот / излезот од капиталот и клучните финансиски метрики кои мора редовно да се мерат.

Трето, од витално значење е да ги разберете различните потреби, желби, очекувања и способности на различни видови инвеститори.

loading...