Почетна Технологија Книгите не се минато

Книгите не се минато

СПОДЕЛИ

Го слушна тоа? Тоа е звукот на Јоханес Гутенберг кој се тркала во неговиот гроб.Книгите не се минато. Амазон, самата компанија која има направено најмногу за да ја наруши индустријата околу печатницата, отвори физичка книжарница.

Дастин Курц во Нова Република има одличен преглед на тоа што компанијата е платена како “продавница за тули и малтери без ѕидови”: Амазон Книги, лоциран непосредно пред трговскиот центар наречен Универзитетско село во Сиетл, доаѓа со допир на компанијата; рецензии, рејтинзи и слично. Книгите се организирани во купишта сетови, како што се “Книги по посакувана листа”, корисниците можат да ги разгледуваат онлајн рецензиите, додека физички преглед на книга и цената на целиот инвентар се одредува преку интернет-алгоритам на Амазон, оној што се користи за веб-страницата на компанијата.

книгите не се минато

Можеби тоа е само соодветно што Амазон конечно отвори книжарница. Постоењето на продавницата ни покажува како развојот во издавачката индустрија, кој често ги збунува бизнис аналитичарите, дојде во поширок круг во текот на изминатите десет години.

Пресрелената приказна за дигитални нарушувања што ги видовме на телевизија (Netflix), транспортот (Uber / Ola Cabs), сместувањето (Airbnb) и музиката (iTunes, Youtube) не се примени на печатениот збор. Меѓутоа, ова не значи дека Амазон планира да отвори повеќе книжарници, па дури и да го следи како сериозна стратегија; само што маршот на технолошкиот напредок не го следеше својот вообичаен тек.

loading...