Почетна Технологија Минатото на книгите

Минатото на книгите

СПОДЕЛИ

Книжарниците беа дизинтермедирани во две одделни фази. Првата фаза беше подемот на “е-трговија веб-сајтови” (термин кој изгледа се повеќе застарен секој ден), каде што клиентите може да нарачаат физички книги на интернет и да ги испратат директно до своите домови. Две од најистакнатите групи купувачи на книги – купувачи на подароци и оние кои ги сакаа најновите изданија на книги. Останатите следеа, привлечени од поевтини цени.

Следната фаза се случи кога ко-основачот на Амазон, Џеф Безос, се појави на сцената во 2007 година за да го претстави Kindle.

минатото на книгите

Продажбата на е-книги порасна од 2008 до 2010 година – една проценка го става на високо ниво од 1,260 проценти – и многу играчи во издавачката индустрија почнаа да се плашат од својот живот. Прашувајќи за сопственото постоење, американскиот синџир на книжарници Барнс и Нобл одлучи да ја испроба својата среќа и да излезе со својот е-читач, The Nook, во 2009 година.

Голем дел од анксиозноста и загриженоста околу индустријата го достигна својот врв кога синџирот на книжарници Бордес, ривал на Барнс и Нобл, прогласи банкрот во 2011 година; иако дотогаш границите беа повеќе од трговска продавница и неразумно инвестираа милиони во музички и физички дискови во годините пред почетокот на iTunes.

Во 2011 година, се направи дигитална трансформација на печатената книга (барем во развиените западни пазари) на патот до завршување. Амазон објави дека во првата половина на 2011 година, продажбата на Kindle е-книги, за прв пат, ја надмина продажбата на печатени книги во САД.

loading...