Почетна Претприемништво Менаџмент гуру: Питер Дракер

Менаџмент гуру: Питер Дракер

СПОДЕЛИ

Питер Дракер е менаџмент консултант, едукатор и автор кој најмногу придонел за теоретското и практичното основање на модерниот бизнис и менаџмент.

Питер Дракер

Во текот на последните 70 години, списите на Дракер ќе бидат обележани со фокус на односите помеѓу човечките суштества, наспроти обично поврзување на броеви. Неговите книги беа полни со лекции за тоа како организациите можат да ги извадат најдоброто во луѓето и како работниците можат да најдат чувство на заедништво и достоинство во современото општество.

Како бизнис-консултант, Дракер не го сакал терминот “гуру”, иако честопати бил применет кај него; “Веќе неколку години велам”, забележа Дракер, “дека го употребуваме зборот” гуру “само затоа што” шарлатант “е премногу долг за да се вклопи во насловот.“

Се борел за почитување на работникот. Дракер верувал дека вработените се средства, а не обврски. Тој учел дека познавањето на сопствените работници се основни состојки на современата економија и дека хибридниот модел на управување е единствениот метод за прикажување на вредноста на вработениот во организацијата. Централно место за оваа филозофија е ставот дека луѓето се највредниот ресурс на организацијата и дека работата на менаџерот е и да ги подготви луѓето да ги извршуваат своите задачи и да им дадат слобода да го сторат тоа.

Класичното дело на Друкер, “Концепт на корпорацијата„, го критикуваше “Џенерал моторс”, додека се сметаше за најуспешна корпорација во светот. Многу од директорите на ГМ сметаа дека Дракер е персона нон грата долго време потоа. Иако Алфред П. Слоун се воздржа од лично непријателство кон Друкер, тој ги смета критиките на Дракер за менаџментот на ГМ како “смртно погрешни”.

loading...