Почетна Технологија Читателите сеуште ги сакаат пишаните книги

Читателите сеуште ги сакаат пишаните книги

СПОДЕЛИ

Некои од најголемите настани и трендови на книжевната индустрија во изминатите неколку години, вклучувајќи ги и затворањето на книжарниците, порастот на популарноста на таблети и е-читачи и експоненцијалниот раст на бројот на книги (како и на авторите само за дигитални и издавачи) лесно може да даде впечаток дека печатењето станува застарено. Но, печатењето е важно за авторите и читателите.

Најновата студија на Pew Internet Research покажа дека е-читањето е навистина во подем, но ги засегнува континуираната популарност на печатењето. Процентот на американски возрасни кои читаат e-книги е 28% во 2014 година, до 11% од 2011 година. Сепак, таа бројка е мала во споредба со процентот кој ја чита книгата за печатење, 69% во 2014 година, само малку помалку од 71% пријавени во 2011 година. Со други зборови, Американците имаат поголема веројатност да читаат печатени отколку да читаат електронски книги.

пишаните книги

Традиционално објавените книги во печатена форма продолжуваат со многу поголема заработка, одколку оние кои се издадени само во дигитални формати, и тоа со просечна заработка од 3.000 до 4.999 долари за печатени книги и само 1-9 долари за книги во дигитална форма. Во однос на само-објавените книги, изгледа дека печатењето не дава значителен придонес во заработувачката, вклучувајќи ги  печатените и дигиталните книги  заработувачката е околу $ 1-499.

Освен тоа, дистрибуцијата на физички продавачи даваше приходи за печатење што е поттик за традиционално објавените наслови.

пишаните книги

Вон трошоците за печатење, дистрибуцијата до книжарниците може да бара значителни ресурси, вклучувајќи ги и превозниците на книги, плаќање за сместување, па дури и вработување трговски претставници за промовирање на наслови во книжарниците. Генерално гледано, 23,6% од неодамна објавените книги може да се каже дека се продавани  во зависност од инвестицијата на авторот или издавачот и потенцијалната популарна привлечност.

И покрај тоа што е невозможно да се знае дали нашиот примерок е претставник на авторите во целина, трендовите во читањето на демографијата што ги открија Пју укажуваат дека печатот ќе продолжи да има соодветно силно читање, и покрај растот на е-книгите.

Голема е веројатноста дека  печатените книги ќе останат важен и потенцијално профитабилен извор на продажба и приход за авторите, дури и ако тоа не значи пресврт како што до сега се најавуваше.

Во минатото, многу автори мечтаа да ги видат своите книги во печат, а особено во книжарниците. Многу автори сѐ уште прават. Дистрибуцијата за печатење може да се претвори во една област каде фиксацијата на издавачите на желбите на нивните читатели се совпаѓа со желбите на нивните автори, издавачите на групите веќе почнуваат да ги препознаваат и како свои клиенти.

 

loading...