Почетна Технологија 3 знаци дека не треба повторно да го користите пластичното шише

3 знаци дека не треба повторно да го користите пластичното шише

СПОДЕЛИ

Пластичното шише е една од најчестите работи што ги користиме летно време и ние обично не ни помислуваме дека можеме да е штетно да ставаме вода за пиење во нив одново и одново.
Ние од работно.мк би сакале да ве предупредиме за тоа и еве зошто.

Пластичното шише може да излее опасни хемикалии. Обрнете внимание на специјалните знаци на дното: тие нумерирани триаголници укажуваат на тоа каков вид на пластика се користел во производството.

  • Шише означено со 1 (PET или PETE) е безбедно само за еднократна употреба. Кога е изложено на кислород или високи температури, вклучувајќи сончева топлина, таквото шише ќе испушта токсични супстанции што ќе влезат во водата.
  • Избегнувајте шишиња означени со 3 или 7 (PVC и PC) затоа што излегуваат токсични хемикалии кои можат да навлезат во вашата храна и пијалоци, а долгата експозиција може дури и да резултира со сериозни здравствени проблеми.
1.Пластиката од која е произведено шишето

  • Шишињата направени од полиетилен (2 и 4) и полипропилен (5 и ПП) се погодни за повеќекратна употреба. Тие се релативно безбедни ако ги чувате само со ладна вода и редовно ги дезинфицирате.
2.Пластичните шишиња се богато место за бактериски раст

Научниците велат дека водата за пиење од искористеното пластично шише е речиси иста како и лижењето на тоалетот, играчката на кучето или уште полошо. Количината на бактерии во такви шишиња често ги надминува ограничувањата за безбедност. Ние самите создаваме совршени услови за раст со земање на шишето со валкани раце, не доволно го испираме и чуваме топла вода во него.

Што да направите тогаш? Редовно мијте ги шишињата со топла вода со сапуница, оцет или антибактериски средство за миење на уста.

3.Обрнете внимание на вратот на шишето

Дури и со миење на шишињата темелно, можеме уште да добиеме труење со храна или дури и хепатитис А. Истражувањата покажаа дека повеќето бактерии живеат на вратот на шишињата што не може да се мие доволно добро.

Капачињата на превиткување и лизгачките капачиња се полни со бактерии што ги проголтувате заедно со водата. Да се биде на безбедната страна, користете сламка.

 

 

loading...