Почетна Претприемништво Психологија и дизајнирање на производи

Психологија и дизајнирање на производи

СПОДЕЛИ

Како дизајнери на производи, ние се обидуваме да создадеме производи кои се наменети за луѓето. Ние се обидуваме да ги решиме нивните проблеми и да создадеме подобро искуство со тоа што ќе ја подобриме разбирливоста и откривањето во производите што ги дизајнираме. Но, јас идентификував јаз меѓу она што го дизајнираме и однесувањето на корисникот при користење на апликацијата. Очекуваме нашите корисници да го следат патот што го дизајнираме за да го решат нивниот проблем, но понекогаш тие имаат тенденција да се вклучат со апликацијата на сосема неочекуван начин.

Психологија и дизајнирање

Дизајн на кориснички искуства е за разбирање на луѓето и нивните болни точки. Со психологија, можеме да додадеме поголема вредност на производите што ги дизајнираме со подобро разбирање на емоциите, човечкото однесување и нивните мотиви.

Проблем секогаш се случува кога некој се обидува да направи нешто, но завршува со заглавување во средината или не ги постигнува своите цели за решавање на нивните сегашни проблеми. Како дизајнери на производи, ние се обидуваме да ги решиме нивните проблеми како што мислиме дека е најдобро за нив. Зошто навистина помалку пати размислуваме зошто го прават она што го прават. Со познавање на психологијата, лесно можеме да ги ублажиме овие типови на проблеми.

Психологијата ни е потребна за да ги разбереме емоциите на корисниците, за да можеме полесно да создадеме врски со нив.

Психологија и дизајнирање

Како дизајнери на производи, ние секогаш создаваме добри дизајни кои работат и ги решаваат проблемите на нашите корисници. Психологијата дава подобар увид во човековиот ум, ги разбира нивните различни мисли, нивните различни идеи за решавање на проблемите, нивните различни начини на гледање на проблем, го разбира нивниот говор на телото и многу повеќе. Со помош на психологијата, дизајнерите можат да создадат позначајни и употребливи дизајни со подобра разбирливост и можност за откривање отколку да направат само убав дизајн.

loading...