Почетна Маркетинг Како и зошто споделуваме содржини?

Како и зошто споделуваме содржини?

СПОДЕЛИ

Споделувањето на содржини е тоа – често тајна – светиот грал на многу маркетинг содржини, социјални медиуми и онлајн маркетинг практичари воопшто. Иако размената на содржини е само дел од целата маркетинг приказна за содржината и маркетинг на социјалните медиуми, сите продавачи сакаат да ја видат нивната содржина, што е можно подолго и широко, со колку што е можно повеќе луѓе. Тоа е тема која живее во сите форми на маркетинг, уште од раните денови на WWW и е-мејл маркетинг, па дури и во поширок контекст на раскажување приказни.

споделуваме содржини

Значи, зошто луѓето споделуваат содржини? Зошто раскажуваат приказни? Зошто воопшто се мачат? Лесен одговор: затоа што сакаат и се чувствуваат емоционално принудени. Но, тоа е премногу лесно.

Споделувањето воопшто и споделувањето на содржината особено – нуди лична корист, дури и ако не го сфатиме тоа.

Тоа вклучува емоции, психологија и сосема некои хемиски процеси кои одат рака под рака со чинот на споделување. Според психологот Јона Бергер, “споделувањето приказни или информации може делумно да се предизвика од возбуда”. Тоа изгледа прилично самоориентирано.

Луѓето се обидоа да ги дефинираат сите емоции и мотиви за тоа зошто содржината и, се разбира, приказни се споделувани со векови. Всушност, се обидовме да ја дефинираме и опишеме секоја емоција што ние – луѓето ја имаме, а оттогаш помина многу време.

Раскажувањето на приказни е од суштинско значење во повеќето форми на содржина (маркетинг) и една од карактеристиките на приказните е дека тие се споделуваат. Сепак, повторно, раскажувањето на приказни е многу повеќе од content marketing (исто како релевантни содржини не е секогаш исто како раскажување приказни како што некои тврдат).

споделуваме содржини

Има милиони причини зошто луѓето споделуваат приказни, особено на социјалните мрежи. Ние издвоивме неколку:

  1. Смеа.
  2. Носталгија.
  3. Инспирација.
  4. Оригиналност.
  5. Шок.
  6. Изненадување.
loading...