Почетна Маркетинг SEO basics: Што се структуирани податоци?

SEO basics: Што се структуирани податоци?

СПОДЕЛИ

Структурираните податоци се код. Тоа е дел од кодот кој можете да го ставите на вашата веб-страница. Тоа е код во специфичен формат, напишан на таков начин што пребарувачките машини го разбираат. Пребарувачите го читаат кодот и го користат за да ги прикажуваат резултатите од пребарувањето на одреден начин.

Замислете дека имате веб-сајт со многу рецепти. Ако додадете структурирани податоци на страница со рецепт, вашиот резултат во пребарувачите ќе се промени. Тоа ќе биде многу “побогато” за содржината што е прикажана. Затоа ги нарекуваме овие резултати богати фрагменти.

структуирани податоци

Покрај насловот, URL-то и описот на резултатите од пребарувањето, можете да видите колку долго ќе потрае да се направи апсолутно најдобрата лазања. И, ќе видите колку калории содржи лазањи. Треба да додадете структурирани податоци на вашата веб-страница за да добиете таков богат фрагмент.

Постојат сите видови на структурирани податоци. Структурираните податоци секогаш се форма на кодот. Има структурирани податоци за книги, за коментарите, за филмовите и за производите во вашата онлајн продавница, на пример. Во сите случаи, структурираните податоци додаваат повеќе детали во вашиот резултат во резултатите од пребарувањето.

За жал, Google не секогаш создава богат фрагмент од вашата страница, дури и ако сте додале структурирани податоци. Нема гаранции

Всушност, со структуирани податоци, ти можеш да им зборуваш на пребарувачките машини.

loading...