Почетна Технологија Цело време сте го полнеле вашиот мобилен погрешно

Цело време сте го полнеле вашиот мобилен погрешно

СПОДЕЛИ

Да, знаеме. Нашите паметни батерии се лоши, бидејќи тие едвај траат еден ден. Но, делумно е наша грешка, бидејќи сето ова време ги полниме погрешно.

Многумина од нас имаат вградена идеја дека полнењето на нашите паметни телефони во мали наврати ќе предизвика долгорочно оштетување на нивните батерии и дека е подобро да се полнат кога се блиску до крајот.

Но, не можеме да грешиме повеќе. Работно.мк ќе ви покаже како правилно да го наполните вашиот паметен телофон.

Ако, всушност, веб-страницата на компанијата Cadex, наречена Battery University, објаснува како литиум-јонските батерии во нашите паметни телефони се чувствителни на нивните сопствени верзии на “стрес”. И, како и за луѓето, продолжениот стрес може да го оштети долготрајниот животен век на вашата паметна батерија.

Ако сакате да ја задржите вашата батерија на паметни телефони во врвна состојба, без да се грижите околу траењето на батеријата, треба да промените неколку работи.

Не го чувајте телефонот вклучен на полначот кога е целосно наполнет.

Според Универзитетот Батерија, оставајќи го телефонот вклучен кога е целосно наполнет е лошо за батеријата на долг рок.

Откако вашиот паметен телефон достигнал 100% полнење, тој добива “браздички полнежи” за да го задржи на 100%, додека е вклучен.Тоа ја задржува батеријата во висок стрес, состојба на висока напнатост, која ја го оштетува внатрешно.

Батерија Универзитетот објаснува еден куп научни детали објаснувајќи зошто, но исто така издвојува убаво: “Кога е целосно наполнета, отстранете ја батеријата” од нејзиниот уред за полнење. “Ова е како релаксирање на мускулите по напорна вежба.” Вие исто така би биле прилично мизерни ако сте работеле надвор без прекинување со часови и часови.

Всушност, обидете се да не го наполните до 100%

Барем кога не морате. Според Батерија Универзитетот, “Li-ion не треба да биде целосно наполнет, ниту пак е пожелно да го сторите тоа. Всушност, подобро е да не се полни целосно, бидејќи висок напон ја оптеретува батеријата” и ја уништува на долг рок.

Тоа би можело да изгледа контраинтуитивно ако се обидувате да го задржите вашиот паметен телефон наполнет целосно цел ден, треба само да го приклучите кога можете во текот на денот, и ќе бидете во ред.

Приклучете го вашиот телефон секогаш кога можете

Батериите во нашите паметни телефони се многу посреќни ако ги полните повремено во текот на денот, наместо да ги вклучите на голема сесија за полнење кога се празни.

Полнење на телефонот кога ќе загуби 10% од целосно наполнет би било најдобро сценарио, според Батерија Универзитетот. Очигледно, тоа не е практично за повеќето луѓе, па само вклучете го вашиот паметен телефон секогаш кога можете. Во ред е да го приклучите и исклучите повеќе пати на ден.

Не само што ова ја одржува батеријата на вашиот smartphone подолго време оптимална, но исто така го задржува полн до крај во текот на денот.

Плус, периодични дополнувања исто така ви дозволуваат да ги користите функциите што не ги користите за нормално користење, бидејќи тие ја трошат батеријата, како што се функциите базирани на локација кои ја користат GPS антената на вашиот паметен телефон.

Оставете го да се излади

Animated GIF  - Find & Share on GIPHY

Батериите за паметни телефони се толку чувствителни на топлина што самиот Ејпл сугерира да отстраните одредени уреди во близина на вашито Ајфон кога го полните. “Ако забележите дека вашиот уред се вжештува кога ќе го наполните, прво извадете го од маската за телефон”. Ако сте излегле на жешко сонце, држете го телефонот покриен. Тоа ќе го заштити здравјето на вашата батерија.

 

loading...