Почетна Технологија 5-те најдобри бизнис книги за читање ова лето

5-те најдобри бизнис книги за читање ова лето

СПОДЕЛИ

Најдоброто летно читање е книги кои се и информативни и забавни – бизнис книги која те натера да се чувствувате попаметно, без да заплачете.

Подолу, ќе ги видите нашите омилени од психолози, научници за податоци, извршни директори и други деловни експерти.

Немојте да се изненадите ако прочитате повеќе од една во една недела на одмор и се вратите во канцеларијата полни со нови идеи.

“Црниот раб” од Шелах Колхатаркар | ‘Black Edge’ by Sheelah Kolhatkar

бизнис книги

Во 2014 година, осмиот службеник на хеџ-фондот SAC Capital Advisors на легендарниот инвеститор Стив Коен беше осуден за инсајдерско тргување. Самиот Коен не беше прогласен за виновен, но беше забранет да управува со надворешен капитал до 2018 година.

“Црниот раб” е приказна за истрагата на Одделот за правда на САК Капитал, и писателот на Њујоркер, Шелах Колхатаркар, го направи тоа како трилер.

Ако сте обожавател на “Милијарди”, вреди да се провери од оваа вистинска приказна која е често исто толку драматична како фикција.

“Сите лажат” од Сет Стивенс-Давидовиц | ‘Everybody Lies’ by Seth Stephens-Davidowitz

бизнис книги

Стивенс-Давидовиц е економист обучен во Харвард и поранешен Google научник по податоци. Во својата книга, тој ги истражува бројните употреби на Биг податоците и како самата дефиниција на “податоци” постојано се шири.

Вие не мора да бидете научник на броеви за да вашиот ум биде импресиониран од некои од информациите во книгата. Овие информации вклучуваат: Не е важно на кој колеџ сте студирале. Можете да ја предвидите стапката на невработеност со бројот на Интернет-пребарувања за порнографија. Алгоритмот на Netflix веројатно знае повеќе за вас отколку самите вие.

Лесно е читлива, и исто така ви остава со фасцинантни информации кои може да ги споделите на вашиот следен настан за вмрежување – и ќе го смени начинот на кој го гледате светот околу вас.

“Опција Б” од Шерил Сандберг и Адам Грант | ‘Option B’ by Sheryl Sandberg and Adam Grant

бизнис книги

“Опција Б” е сурова, моќна книга во центарот на Фејсбук главниот оперативен директор Шерил Сандберг, која се справува со губењето на нејзиниот сопруг Дејв Голдберг, кој неочекувано починува во 2015 година.

Со помош на психологот Вартон Адам Грант, Сандберг го користи сопственото искуство за да открие флексибилност во пресрет на трагедијата, како и како најдобро да покаже сочувство кон другите кои страдаат.

“Психопирање” од Даниел МекГин | ‘Psyched Up’ by Daniel McGinn

бизнис книги

Мекгин, уредник на “Харвард бизнис “, посвети цела книга на науката за ментална подготовка за предизвикувачки моменти.

Книгата се состои од интервјуа на авторот со успешни луѓе во различни области – од спортисти, до комичари, до воени лидери – како и релевантни психолошки истражувања.

Понекогаш, науката е поедноставна отколку што мислите. На пример, повеќето “победнички формули” за добивање на вашиот тим се психопираа пред важните перформанси се сведуваат на насочување на давањето, изрази на емпатијата и создавање смисла. И според истражувањето на Мекгин, имајќи личен ритуал пред изведбата навистина може да ви даде поттик.

“Диво возење” на Адам Лашински | ‘Wild Ride’ by Adam Lashinsky

бизнис книги

Превирањата на “Убер”, кои доведоа до присилна оставка на коосновачот Тревис Каланик, е технолошката приказна за летото, а “Дивото возење” е дефинитивна приказна за порастот пред падот.

Најголемиот уредник на Fortune, Адам Лашински, привлече повеќе детални интервјуа со Каланик и други, за да истражи како Убер стана глобална империја за споделување на возењето.

loading...