Почетна Технологија 5 Тајни како секогаш да ја одберете најдобрата храна

5 Тајни како секогаш да ја одберете најдобрата храна

СПОДЕЛИ

Прегледувајќи ги полиците во продавниците за храна, обично го земаме она што прво го гледаме. Но, дали е навистина тоа добра работа? Убавиот изглед не гарантира добар вкус или здравствени придобивки.

Работно.мк споделува некои препораки кои ќе ви помогнат да одберете само здрава и природна храна.

Кашкавал

Кога купувате кашкавал, обрнете внимание на неговата боја, дупки и текстура: треба да биде во правилна форма и без бела кора; дупките треба да бидат рамномерно распоредени на целиот дел; ако кашкавалот не ја обнови својата форма откако ќе го притиснете малку, подобро е да не го земате.

1.Месо

Свежото месо е розово, не светло црвена или кафеава. Забелешка за масните ленти: тие треба да се облеана и многу светлина. Доброто месо, исто така, ќе се врати во својата оригинална форма и не ќе се држи до вашите раце.

2.Мед

Природниот мед е транспарентен и со еднаква боја. Квалитетниот мед е многу сладок и има специфичен мирис. Ставете капка од него помеѓу прстите: ако таа лесно се апсорбира од страна на вашата кожа, тоа е во ред.

3.Риба

Свежата риба има светли очи; заматените и испакнати очи се показател за стара риба. Шкргите треба да бидат светло црвени или, ретко, светло розеви. Кога ја земате рибата во вашите раце, нејзината опашка треба да виси слободно.

4.Моркови

Одбирањето на добри моркови е лесно: само земете го оној што е помалку светол, нема точки и е мал.

5.Сладолед

Секогаш читајте ја содржината на сладоледот. Оние со вкус на овошје се ретко природни, па затоа е подобро да се изберат оние што содржат само ореви и суви плодови. Од друга страна, водените сладоледи никогаш не се направени од нешто природно.

loading...