Почетна Технологија Samsung ќе произведе чип за cryptocurrency mining

Samsung ќе произведе чип за cryptocurrency mining

СПОДЕЛИ

Полупроводничкиот бизнис на Samsung е во подем, а компанијата неодамна го надминува Интел како најголем произведувач на чипови во светот.Во моментов бараат начин да се прошири во најчудливиот современ пазар за процесори: cryptocurrency mining.

Како што е соопштено од TechCrunch, Samsung потврди дека е во процес на правење хардвер специјално дизајниран за минирање на криптовекциите како Биткоин и Етериуум.

Овие чипови се познати како ASICs или интегрирани кола за специфични апликации. ASIC се процесори кои се специјално дизајнирани за една пресметковна задача, за разлика од повеќенаменските процесори што ги користиме во компјутерите и телефоните.

cryptocurrency mining

Како што проценката на криптовекциите е зголемена, така и побарувачката за овие видови на чипови e зголемена. Во случајот на Bitcoin, валутата се создава со решавање на математички проблеми, при што овие пресметки исто така го одржуваат интегритетот на биткоин трансакциите. Додека повеќе битковини се минирани, овие математички проблеми стануваат сè потешки. Ова доведе до тоа рударите да се движат од користење на нормални интегрирани графички картички, на графичките процесори дизајнирани за игри, а сега на специјално изградени ASICs.

Не е јасно точно какви производи Samsung ќе направи, но според извештаите од корејските медиуми, ќе работи со тајванската фирма TSMC.

loading...