Почетна Кариера Како да си ги платите сметките како Freelancer?

Како да си ги платите сметките како Freelancer?

СПОДЕЛИ

Постојат многу одлични работи за freelance живот. Ти си свој шеф, имаш флексибилен распоред, и не мора да седиш со часови на состаноци кои би можеле да бидат покриени во брза е-пошта.

Но, една од главните разлики е тоа што веќе немате утврден приход што ќе пристигне секој месец. Значи, ги составивме неколку совети кои ќе ви помогнат да управувате со вашите пари, за да можете да потрошите повеќе време фокусирајќи се на градење на вашиот бизнис.

freelancer

Следете ги вашите приходи и трошоци.

Можеби не го знаете точниот износ што ќе го направите секој месец како што правите кога добивате редовна плата, но ако го следите вашиот приход, можете барем да дознаете во просек. Рационализирајте го процесот со создавање посебна банкарска сметка и кредитна картичка за приходите и расходите поврзани со вашиот бизнис. Наместо да имате приход на вашата лична сметка или заедничка сметка, плаќајте се со пренос на пари од вашата деловна банкарска сметка на вашата лична. Ова исто така ќе ни помогне кога е време да ги плаќате даноците. Ќе бидете среќни што останавте организирани и немате потреба да сфаќате точно што сте направиле и потрошиле во текот на целата година.

 

Дознајте ги вашите бенефиции.

Со цел да се создаде буџет, исто така треба да знаете колку трошите за она што традиционално ќе биде дел од пакетот на вработени во компанијата како здравствено осигурување и осигурување на живот. Осигурувањето е обично поскапо кога сте freelancing, но ако имате итна медицинска помош или дури и преглед, ќе ви биде мило што сте покриени и не мора често да платите астрономски трошоци од џеб. И покрај тоа што никој нема да одговара на вашите придонеси, добра идеја е да се воспоставте план како да заштедите пари за пензионирање. Замислете како ќе се почувствувате кога ќе се пензионирате и релаксирате на плажа со Piña colada!

Создади буџет.

Сега, кога имате проценка колку пари всушност ставате во вашата банкарска сметка годишно, можете да поставите буџет што ќе работи за вас. Доброто правило е 50/20/30 упатство. Потрошете 50% од вашите пари на фиксни сметки и трошоци како кирија, исплата на хипотека, комунални услуги и сѐ што ќе се обврзете да плаќате месечно, како што се канцелариски простор и фитнес членство. Користете 20% за исплати или придонеси кои ви помагаат да стекнете финансиска сигурност како да ги плаќате своите кредитни картички, да заштедите за пензионирање, да изградите фонд за итни случаи и да заштедите за цели како купување автомобил или дом. Буџет 30% од вашиот месечен приход за сè друго што сакате да го направите тој месец, како шопинг и излегување да јадете.

 

loading...