Почетна Претприемништво OCD: Obsessive Compulsive Designer

OCD: Obsessive Compulsive Designer

СПОДЕЛИ

Ако се наоѓате себеси опседнат со совршенството и општата состојба или состојба на работите, можеби ќе се поврзете со ова.

OCD

Дизајнерите се творци. Не се како богови, но тие имаат многу важна улога во општеството како индиректни влијатели. Тоа е спорно дека секој производ, услуга или систем што го користевте до денес неизбежно го направил дизајнер (да, архитекти, инженери, итн. се и дизајнери). Да се ​​биде во чевлите на дизајнер не е лесна задача, бидејќи доаѓа со дополнителна одговорност не само што се обидува да реши проблем, туку и да прави разлика и влијание и да им помага на луѓето на најдобар начин да ги сметаат за соодветни. Ова може да предизвика огромен притисок врз изведувачот. За среќа, во повеќето случаи, тоа е повеќе од фактор на мотивација отколку фактор на анксиозност на перформанси. Сепак, некаде оваа длабоко вкоренета опсесија за совршенство може да дојде до “творецот”. Со текот на времето, колку повеќе дизајнерот е поставен во оваа улога, толку е подлабоко влијанието на оваа улога на дизајнерот. Понатаму, опсесијата престанува да има ограничувачки граници, разграничувајќи го личниот живот од професионалниот живот. Како што времето и искуството го зацврстуваат ова размислување и го вградуваат длабоко во психата, станува една филозофија што одговара на сите цели.

OCD

Служи како непотребен потсетник за да се спомене дека животот е неверојатно сложен. Од гледна точка на рационален мислител, чистата количина и број на фактори и елементи во “животот” се двигатели на умот (на дизајнер овие елементи се податливи, кои имаат потенцијал да бидат оптимизирани, кои едноставно чекаат да бидат подобро дизајнирани) . Но, може да видите колку е лесно да се смеете на луѓето што се преправале дека се во совршена контрола на сето тоа. Сепак, знаејќи го тоа, ние се одлучивме да се бориме и опседнати сме со  остварувањето на таканареченото совршенство. Веројатно е дел од човечката состојба. Или можеби е поверојатно нашето општествено уредување. Но, реалноста е таква што ние никогаш не можеме навистина да видиме совршенство како што ние го замислуваме. Сепак, одразувајќи го ова колективно размислување, нашата идеја за дизајн жестоко се стреми кон совршенство и го принудува дизајнерот да се потруди да го постигне тоа иако во извесна смисла , некаде длабоко внатре може да се почувствуваме дека тоа е умирање.

OCD

Овој вграден модел на размислување го прави дизајнерот подложен на инфекција од прекумерна проценка и критики. Што најчесто не им оди во корист додека решаваат проблеми. Но, во надолна линија компулсивната опсесија доаѓа само по пат на поединецот, ја замаглува неговата или нејзината ценета интуиција, ја минимизира среќа, и на крајот го апсорбира дизајнерот во еден свет роден од оваа самонанесена заблуда. Ова е вистина бидејќи прекумерно критикувајќи и опседнувајќо се со нешто, ја намалува радоста дури и од нејзината посветла страна. Колку подлабоко корените одат, толку потешко станува да се најде благодарност во секојдневниот живот. Работите се земаат здраво за готово и малите задоволства во животот се трансформираат во иритации. Тоа може да биде надолна спирала на негативност. Јасно е дека не е пожелен начин да се живее.

loading...