Почетна Претприемништво Што значи „pivot“?

Што значи „pivot“?

СПОДЕЛИ

“Pivot” е познат збор во светот на стартување. Кога вашиот прв бизнис модел не работи (и ова се случува почесто отколку што мислите), извршниот директор и тимот се вртат кон планот Б. Овие се длабоки моменти на дишење! Тоа е структуиран начин на менување на бизнис моделот, производот или таргет корисниците. Тој е еден од клучните концепти на Lean Startup.pivot

Но, вртењето не мора да значи очај. Тоа може да биде алатка за откривање на дополнителен раст – раст што инаку би можел да го занемариме.

Може да биде клучен за раст на компанијата. Бизнисите можат да прераснат вон нивните првични соништа со повторно да ги замислат своите средства и таленти, размислувајќи пошироко за проблемите на купувачите што ги решаваат, и пристапот до капиталот за раст за да ја освојат новата висока земја.

Интернетот, не изненадувачки,  промени сè. На пример, една компанија благодарение на „pivot“ станало брзорастечка медиумска компанија која би можела да продава реклами, заедно со временските извештаи во реално време, обезбедени од растечкиот број поврзани метеоролошки станици. Осум илјадници поврзани временски станици подоцна, нивниот “Weatherbug” стан сега има најкомплетните локални информации за временските услови. Метеоролозите и службениците за безбедност во локалните и националните владини агенции – и хеџ фондови, исто така, ја користат апликацијата за да добијат детален детал што никогаш не го очекуваат.

Што да правиме – без разлика дали врз основа на талент, технологија или култура – тоа е јасно вредно и одбранбено и може да се прошири и на други потреби на клиентите?
Како нашите клиентски интеракции можат да станат потрајни и вредни? Дали постојат периодични услуги за приходи и производи кои може да се прошират и надвор од почетната продажба?

pivot

Овие претприемачи и нивните тимови внимателно ги проучуваат пошироките однесувања на своите клиенти околу употребата на нивните производи и услуги. Еве уште еден пример за внимателно слушање и гледање.

loading...